Am obtinut acest exemplar, mascul (poza 1, 2, 3) din Neozeelandezi Albi rasa pura, in consecinta avem de a face cu o mutatie spontana, a carei incidenta este de 1:1 000 000 de cazuri. Este ceva extrem de rar. Daca mai exista cineva care a obtinut ceva similar, rog sa ma contacteze pentru a putea salva si pastra aceasta varietate/rasa. Cu multumiri anticipate! Intre timp am obtinut mai multe serii de pui de la masculul cu pricina si am creat mai multe linii. La adresa www.abah.bioflux.com.ro/docs/2011.3.42-47.pdf?AdobeSystemsPDFv17=5f545cc3607b63dfb8bd63b0c936874bb7f7882e|1312028686#PDFP puteti citi prima publicatie oficiala pe plan mondial. Standardul pentru Iepurele de Cluj poate fi vizualizat la adresa: biozoojournals.3x.ro/nwjz/content/v9n2/nwjz.132702.Petrescu-Mag.pdf in limba engleza (fiind vorba despre o publicatie internationala).
Buna seara domnule Miklos.
Va salut si tin sa va anunt ca am un deosebit respect pentru munca dunmeavoastra si a domnului Ionut Boros in creare si omologarea acestei rase romanesti.
Sunt interesat sa achizitionez si eu o pereche de pui de la dumneavastra in cazul in care veti avea disponibili in perioada urmatoare.
Toate cele bune si mult succes in continuare.
Georgian 0767 917 233
Buna ziua. Intotdeauna ma bucura o asemenea veste. Faptul ca ICJ place si ca reusim incet dar sigur sa inchegam o echipa care concura la formarea si omologare ICJ. Va tin la curent. Preconizez sa am pui livrabili peste vreo 1,5 luni. Cu stima, Miklos Botha.
Exemplarele Neozeelandez alb din care au rezultat varietatile prezentate mai sus ,erau din linia dumneavoastra proprie?
E posibil ca un iepure rasa pura sa fi fost incrucisat intamplator sau nu cu o alta rasa sau chiar comun,si totusi sa detina chiar certificat(in Romania e posibil orice).
Daca luam in calcul varianta asta,chiar daca indivizii prin urmasii lor raman albi specific rasei,la un moment dat in urmatoarele 3-4 generatii pot produce un pui cu asemanarile rasei (intrus)de care am amintit.
Genetica niciodata nu e inteleasa pe deplin.
Asta a fost un simplu scenariu,si sper ca dumneavoastra stiti bine despre ce vorbiti,asa ca va urez succes,si sa auzim cat de curand de ...IEPURELE DE CLUJ!
Va salut! Va asigur ca nu este vorba despre infuzie (incrucisare), primul argument este faptul ca albinotismul nu se manifesta decat in stare homozigota, in consecinta deca vreunul din genitori ar fi fost heterozigot atunci automat nu mai era alb. Dar dincolo de acest aspect, am urmarit arborele genealogic pana in a 5-a generatie (ascendentii) si toti erau Neozeelandezi Albi. Va multumesc de urari. Cu stima, Miklos Botha.
Buna seara, d-le Botha, e ceva inedit, aparent pare a nu avea nici o explicatie, si inclin sa cred ca e o mutatie, dar seamana izbitor cu chinchilla mica, sunteti sigur ca genotipul ascendentilor din neozeeladez e rasa pura?
Un argument pro ar fi ca chinchila nu prezinta ic-ul de culoare deschisa la gat, aici e puctul pe care il observ din fotografii, e interesant oricum, ar mai fi o intrebare cu cine ati imperecheat masculul si aveti descendenti asemanatori cu el?
Va salut cu respect , Balan.
Buna ziua, am imperechiat masculul cu femele Chinchilla (ca sa-i imbunatatesc culoarea)si Neozeelandez Alb, iar apoi retroincrucisare cu masculul cu pricina.
Excelent, a-ti intarit gena care s-a manifestat in fenotip, dar am uitat sa va intreb de culoarea ochilor, si culoarea ghearelor...cum s-au manifestat aceste caractere la descendenta, iar masculul cum e? Sper sa nu va deranjez cu atatea intrebari, insa e ceva intradevar deosebit!
Interesant, inseamna ca totusi a imprumutat de la chinchilla, ma asteptam sa fie culoare de acoperire chinchilla si ochi rosii, dar stiu ca aceste caractere pentru formarea unei rase se fixeaza cam in 6 generatii, nu ati obtinut in descendenta si astfel de exemplare? derulati acest experiment de ceva timp, la a cata generatie ati ajuns dumneavoastra?
Ce se mai aude cu despre noua rasa? Sunt curios daca ati imperecheat consangvin. Ce a rezultat in a doua ,a treia generatie.Isi pastreaza caracterele in descendenta sau exista variatii?Eventual as fi interesat si eu sa cresc citeva exemplare.
Da, am recurs la consangvinizare, la formarea unei rase noi este o etapa indispensabila. Inca nu este stabilizata rasa, mai apar indivizi albi, dar deja am exemplare homozigote.
Nu cresc iepuri dar as fi interesat sa aflu cate ceva despre genetica culorii blanii lor. De exemplu, datorita carei/caror gene apar neozeelandezii albi sau cu ce fel de fenotip cunoscut seamana iepurele gri de mai sus?
Buna ziua, ar fi destul de mult de scris, insa va recomand cartea "Mutatii genetice care determina culoarea la animalele de blana si pielicele" de Ioan Vintila. Iepurii de mai sus ca si fenotip seamana cu Neozeelandezul Alb, iar ca si culoare cu Chinchilla.
Buna seara domnule botha,am si eu o curiozitzte:este ceva timp de cind ati obtinut aceste exemplare ,la ce greutate au ajuns si daca se incadreaza la sporul in greutate lunar, exact ca neozeelandezul alb.Cu stima
buna.azi m-am uitat in cuib la iepurita olandeza,iepurasii au 9 zile si surpriza ,5pui 4 alb cu albastru si desenele caracteristice de fluture si unul albastru.ce ziceti de asta
buna ziua.sunt crescator de fluture german alb cu negru .am cumparat un mascul alb cu albastru si l-am inperecheat cu o iepurita rasa olandez a unui prieten si la o zi a murit subit si nu am mai reusit sa il folosesc la iepuritele mele.puteti sa imi spuneti ,descendenti poat sa pastreze caracterele tatalui.
Buna ziua, acei descendenti vor fi birasiali si o sa aibe doar jumatate din zestrea genetica a masculului, dar ca si desen nu o sa iasa nici unul ca si un fluture. Trebuie sa va achizitionati un alt mascul.
Domnule Botha am si eu o intrebare daca se poate sa`mi raspundeti . Am achizitionat 2 iepuri respectiv o femela (janett) si un mascul (pestrit alb+negru) se poate sa`mi iasa pui albastru cu alb sau complet albastru ? eu stiam k rasa fluture este decat alb cu negru ,negru inteleg k ar fii o mutatie genetica dar cu albastru ..[-x in conculzie fluturele albastru este rezultat din incrucisarea fluturelui normal(pestrit alb cu negru) si albastru vienez ??? :| va multumesc si astept raspunsul dv` :) !!!
Domnule Miklos,azi am vizitat pe cineva din orasul meu pentru ca am auzit ca are niste iepuri si nu stie ce rasa sunt.Pentru mine a fost cel putin o ciudatenie.Din doi parinti corcituri de fluture,au iesit doi pui,unul alb complet si unul albastru de angora.Am masurat personal lungimea firului de par,7-8 cm,puii avand cam trei luni.Ceilalti pui sunt cu desenul caracteristic de fluture ,numai ca punctele din parti se cam intrepatrund.De cantarit nu i-am cantarit dar cred ca au cam doua kg fiecare.Initial vroiau sa-i taie(nu sunt crescatori pasionati)apoi au spus ca vor sa vada ce fel de pui vor iesi din cele doua exemplare,ambele femele.Nu le-am facut poze pentru ca nu ma asteptam la asa ceva.Ati putea sa-mi explicati ce e cu aceasta ciudatenie?Va multumesc
Buna ziua, atata vreme cat macar parintii nu sunt rasa curata, nu se poate stii ce rezulta in descendenta. Oricum cred ca trebuie sa fie foarte interesanti.
Sunt extraordinar de interesanti.Din cate mi-a spus proprietarul lor,parintii au rezultat ca urmare a imperecherii de urias german cu fluture,iar cele doua femele despre care am facut referire sunt ca niste mingii de puf.Cred ca vineri o sa-i cer voie sa-i fotografiez,atat pe parinti cat si pe pui si sa vi-i arat
buna ziua as vrea sa ma ajutati cu ...dimensiunile unui neozeelandez ce dimensiuni trebuie sa indeplineasca ca sa fie un exemplar excelent daca aveti timp multumesc
In ceea ce privesc dimensiunile corporale, greutatea normala este de 4kg, minima acceptata 3,5kg iar maxima 5kg. La arbitraj daca trece peste 4kg primeste punctaj maxim la capitolul Greutate. Insa dincolo de greutate este foarte importanta conformatia corporala. Corpul trebuie sa fie cilindric, scurt, cu o latime evidenta si peste normalul celorlalte rase de categorie mijlocie, cu musculatura bine dezvoltata. Membrele trebuie sa fie scurte si puternice. Urechile scurte, ideal 10-11cm, carnoase si bine imbracate in par. Sper ca v-am fost de folos. O zi buna!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.